Staviate dom? Vyberte si z týchto najbežnejších typov schodiska

Schodisko je neodmysliteľnou súčasťou každého viacposchodového rodinného domu. A v mnohých prípadoch je schodisko zároveň výraznou dominantou interiéru takéhoto domu. Preto by jeho dizajn nemal byť braný na ľahkú váhu.

Potrebujete prepojiť dve poschodia? Drevo si s tým poradí a naviac bude vyzerať skvelo

Teda ak má schodisko ladiť so zvyškom interiéru a nepôsobiť ako „päsť na oko“. Možností dizajnových prevedení schodísk je veľa, ale podľa použitých materiálov by sa dali rozdeliť na niekoľko základných typov.

Samonosné drevené schodisko vám okrem nadčasového dizajnu ponúkne aj vysokú kvalitu, spoľahlivosť, stabilitu a hlavne dlhú životnosť. Nezáleží pritom na tvare takéhoto schodiska. Drevo v interiéri skrátka nikdy nesklame.

Drevo môžete skombinovať aj s inými materiálmi

Sú však majitelia domov, ktorí sa pri stavbe rozhodnú skôr pre betónové schodisko. Či už kvôli tomu, že takéto schodisko lepšie ladí práve s ich interiérom, alebo kvôli predsudkom proti drevenej konštrukcii. Na dôvode nezáleží, podstatné je, že betónové schodisko treba ešte obložiť. Zvyknú sa používať parkety, či dlažba, ale najlepšou voľbou je v tomto prípade drevo. Dobre sa totižto tvaruje a zároveň nielen dobre vyzerá, ale je aj príjemné na dotyk.

Drevo má síce nadčasový dizajn, ale predsa len môže na niekoho pôsobiť príliš „tradične“. Ani pri dizajnovaní trendových moderných schodov však drevo nie je na zahodenie. Ak sa skombinuje s kovom a sklom, vytvorí táto trojica materiálov krásnu súhru „teplého“ dreva, „chladného“ kovu a skla, ktoré bude v tomto prípade pôsobiť ako premostenie medzi týmito na pohľad diametrálne odlišnými materiálmi.

Treba však povedať, že drevo a kov si spolu poradia aj bez skla. Hovoríme o drevených schodiskách, ktorých nosnú konštrukciu tvorí kov. Tie sa taktiež hodia hlavne k moderne ladeným interiérom, keďže kov pôsobí veľmi moderne a tento „nádych“ prenáša aj na nadčasové drevo.

Zdroj obrázka: 

Autor: Supermop / Shutterstock.com