Viete, ako správne skladovať potraviny?
Väčšina ľudí robí pri skladovaní potravín zbytočné chyby, ktoré vedú k tomu, že sa potraviny rýchlejšie skazia. Správne skladovanie potravín je dôležité a ak neviete, ako na neho, predstavíme si správne spôsoby skladovanie u rôznych druhov potravín.
Skladovanie mäsa
Pokiaľ si zaobstaráte čerstvé mäso, tak záleží na jeho druhu, ale väčšinou je potrebné ho spotrebovať najdlhšie do troch dní, keď ho skladujete v chladničke, je potrebné ho skladovať pri teplote do 2 ° C. Nezabudnite ho zabaliť, aby nekontaminovali ostatné potraviny. Ak kupujete väčšie množstvo mäsa, oplatí sa ho dať zamraziť, následne vám vydrží aj niekoľko mesiacov.
Suché potraviny
Na skladovanie suchých potraviny, ako sú obilniny, strukoviny, ryža, cukor, hrach a ďalšie, je najlepšie použiť vzduchotesné dózy. Dôvod je jednoduchý, nedostanú sa tam škodcami, ktorí by potraviny znehodnotili. Najlepšie sú dózy zo skla alebo plastu. Potraviny by tiež nemali byť na svetle.
Skladovanie pečiva
Pečivo je vhodné spotrebovať do 24 hodín. Pre skladovanie je vhodné použiť ľanové alebo bavlnené vrecká uložené do čistej nádoby. Pečivo do chladničky nepatrí, tu je vlhkosť, ktorá by ho znehodnotila. Ideálnou voľbou je zaobstarať väčšie množstvo pečiva a časť dať do mikroténových sáčkov a zamraziť, zmrazené pečivo vám vydrží aj mesiace.
Skladovanie ovocia a zeleniny
Pamätajte si, že zeleninu ani ovocie nie je dobré pred skladovaním umývať. Jablká skladujte mimo ostatné ovocie, pretože uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie. Nie všetky zelenina alebo ovocie patrí do chladničky, napríklad taká paradajky sa skladujú pri teplote nad 10 ° C.